Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο


Η τάξη μας, η Β’ τάξη του Γυμνασίου, στο πλαίσιο του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας επισκέφτηκε το Λαογραφικό Μουσείο Προφήτη. Η επίσκεψη μας έφερε πιο κοντά στην λαογραφία του τόπου μας.
Εκεί είδαμε πολλά παλιά αντικείμενα που τα χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή.
 Ένα έκθεμα του μουσείου που μας εντυπωσίασε πολύ ήταν ο αργαλειός. Σ’ αυτόν τα κορίτσια ύφαιναν την προίκα τους και όλα όσα τους ήταν απαραίτητα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η γωνιά που αναπαριστούσε πώς περνούσαν τα βράδια οι κάτοικοι του Προφήτη στα παλιότερα χρόνια. Μαζεύονταν το βράδυ δίπλα στο τζάκι ή έτρωγαν το βραδινό τους δείπνο σε χαμηλό τραπεζάκι, το σοφρά.
Υπήρχε και η γωνιά με την παλιά κουζίνα που δεν είχε καμιά σχέση με τη σημερινή. Ο φούρνος δεν βρισκόταν μέσα στο σπίτι και δεν ήταν ηλεκτρικός. Ήταν έξω από το σπίτι και ήταν κτιστός
Επίσης υπήρχαν τα γεωργικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι αγρότες στα χωράφια τους.
Στο μουσείο υπάρχει μια στολή του «Αράπη». Είναι μια φορεσιά που τη φορούν κάθε χρόνο την ημέρα των Φώτων για να πάρουν μέρος στο έθιμο του τόπου. Λένε ότι το έθιμο αυτό γινόταν την εποχή του Χριστουγέννων για να διώχνουν τους Καλικάντζαρους.
Το μουσείο είναι ένας πολύ ωραίος χώρος για όσους τους αρέσει η λαογραφία. Μας έδειξαν πράγματα που δεν τα ξέραμε και τα μάθαμε. Ήταν πολύ ωραία εμπειρία.

Σωτηρία Ελένη Δαγκλή