"Ενημερώνομαι, μαθαίνω, γίνομαι καλύτερος πολίτης" Πρόγραμμα Αειφόρου Σχολείου 2013-14

Ημερίδα με θέμα το
 Αλκοόλ


Στις 10-12-13 μας επισκέφτηκαν από την «Πυξίδα», έναν σύλλογο κατά των εξαρτήσεων, δύο μέλη του  που μας μίλησαν για την εξάρτηση των εφήβων από το αλκοόλ.
Συχνά, παιδιά της ηλικίας μας καταναλώνουν ποτά έχοντας ως παράδειγμα τους μεγάλους και χωρίς να γνωρίζουν τι καταστροφή προκαλούν στον νεανικό οργανισμό.
Ευαισθητοποίηση, προβληματισμός, αλλαγή συμπεριφοράς
Μετά από την ενημέρωση που έγινε με πολύ ενδιαφέρον και βιωματικό τρόπο, παίξαμε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι. Γράψαμε και διαβάσαμε τις απόψεις μας για το αλκοόλ για να μπορέσουμε να καταλάβουμε το πόσο επικίνδυνο είναι. Σε κάποιους φαίνεται φίλος αλλά όμως είναι  εχθρός.
Αν μας παρασύρουν με ελκυστικές διαφημίσεις να το καταναλώσουμε,  πρέπει να σκεφτούμε πρώτα την υγεία και μετά την απόλαυση που μπορεί να μας φέρει για ελάχιστο χρόνο.
Ένας διαφορετικός τρόπος να οδηγηθούμε στα συμπεράσματά μας
Πολλές φορές θέλουμε να δοκιμάσουμε ένα ποτήρι αλκοόλ είτε από περιέργεια, είτε για να δείξουμε ότι μεγαλώσαμε. Άλλες φορές πάλι για να μας δεχτούν σε μια παρέα. Τελικά όμως δεν κερδίζουμε, μάλλον χάνουμε την αξιοπρέπειά μας αλλά και τον έλεγχο του εαυτού μας.
Πρέπει όμως όλοι να προσπαθήσουμε να αντισταθούμε στο αλκοόλ. Γιατί;
Διαβάστε τι προκαλεί:
Βλάπτει την υγεία
Οδηγεί: σε ατυχήματα
             σε επιθετικότητα
             σε νευρικότητα
             σε μοναξιά
             σε εξάρτηση
             σε θυμό
Πολλές φορές οδηγεί σε απομόνωση

Ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε το αλκοόλ και ας έχει ωραία γεύση!!!

Ζωή Νεοχωρίτου

Χρύσα Σιδηρά