Όταν η μουσική γίνεται ζωγραφιά

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
 ΣΕ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Την Τετάρτη 13 Μαΐου το σχολείο μας πλημμύρισε μουσική και χρώματα!
Ο μουσικός μας κ. Μακρυδημήτρης Χρήστος μας εξηγεί το πώς και το γιατί: 
  
   Η δράση αυτή, αλλά και αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών και μαθητριών της β΄ τάξης του Γυμνασίου Εγνατίας, σχεδιάστηκε για να επιτευχθεί πρωτίστως η δημιουργική διέγερση των συναισθημάτων των μαθητών. Αυτό έγινε μέσω της ταυτόχρονης  ακρόασης τραγουδιών για παιδιά από τους μαθητές και της απεικονιστικής μεταφοράς του ήχου που επιδρούσε άμεσα στον ψυχικό τους κόσμο. Συμπεριλαμβανομένων σίγουρα και των εξωγενών παραγόντων της συγκεκριμένης στιγμής δράσης, οι οποίοι έπαιξαν το ρόλο τους επίσης στον αυθορμητισμό των μαθητών τη στιγμή της διαδικασίας δημιουργίας των εικόνων.
    Η δράση ξεκίνησε με λίγα λόγια προς τους μαθητές που αφορούν τη δράση και τι ακριβώς θα έπρεπε εκείνοι να κάνουν. Στη συνέχεια τα παιδιά άκουσαν ζωντανά το ορχηστρικά διασκευασμένο για  ακορντεόν τραγούδι «Οδός Ονείρων» του Μ.Χατζιδάκι. Στη συνέχεια όπως τους είχε υποδειχθεί, άκουγαν και ξεκίνησαν ταυτόχρονα να συζητούν σε ομάδες κατά τάξη, τι θα απεικόνιζαν από κοινού επάνω σε ένα μεγάλο χαρτόνι. Συμπεριλήφθηκαν 14 τραγούδια γνωστών ελλήνων συνθετών επιλεγμένα ώστε να δώσουμε βάρος περισσότερο σ΄ εκείνες τις σκέψεις, συναισθήματα, εικόνες αλλά κυρίως του υποσυνείδητου των μαθητών και μαθητριών.
    Κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκομένων (καθηγητών και μαθητών), ήταν πως οι μαθητές συμμετείχαν μπορώ να πω με μεγάλη έφεση σ΄ αυτό που κλήθηκαν να κάνουν.  Οι δημιουργίες τους δεν ήταν κάτι που θα κινούσε το ενδιαφέρον με μια πρώτη ματιά σε μια εικαστική μαθητική έκθεση. Όμως, σίγουρα μια δεύτερη ματιά από ειδικευμένους ψυχολόγους είμαι σίγουρος πως θα μας έλεγαν πολλά για το περιεχόμενο. Επίσης διαπιστώθηκε πως το μόνο σίγουρο στην διαδικασία της εκπαίδευσης, είναι πως οι μαθητές έχουν ανάγκη από έκφραση παράλληλα με τη διδαχή.


     Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ήταν ένα από τα περισσότερο ενδιαφέροντα «μαθήματα» που έχω παραδώσει αλλά και διδαχθεί από τους μαθητές.

                                                       
                                                 Χρήστος Μακρυδημήτρης (ΠΕ16)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου