Αναπτυσσόμενα επαγγέλματα από το Γυμνάσιο Αξιού

Η συνεργασία πάντα φέρνει καλά αποτελέσματα!

Έτσι και στην σημερινή δράση. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης υποδέχτηκαν αντιπροσωπεία μαθητών από το Γυμνάσιο Αξιού στο πλαίσιο της συνεργασίας των Προγραμμάτων Αγωγής Σταδιοδρομίας "Αναπτυσσόμενα επαγγέλματα στην περιοχή μας".
Οι μαθητές και από τα δύο σχολεία, μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές κ. Μυλωνά Ζωή και κ. Κοντογουλίδη Βασίλειο, παρουσίασαν την πορεία των Προγραμμάτων μέχρι σήμερα. Στο δεύτερο μέρος της δράσης, οι μαθητές έψαξαν στοιχεία για αναπτυσσόμενα επαγγέλματα μέσα από έγκυρες ιστοσελίδες και συζήτησαν για την συνέχεια και ολοκλήρωση των Προγραμμάτων.




Ημέρα Ποίησης στο σχολείο μας

Ημέρα Ποίησης η 21η Μαρτίου και φυσικά οι φιλόλογοι δεν θα την άφηναν να περάσει χωρίς κάποια εκδήλωση!

Φέτος κάτι διαφορετικό: Ποίηση και Αριθμοί! Πώς σχετίζονται; η απάντηση στην πολύ ωραία σύνθεση κειμένων που επιμελήθηκε η κ. Παπαμάνου με την κ. Γκάλιου και την κ. Καμάρη.


Οι συνεντεύξεις συνεχίζονται...

Οι συνεντεύξεις για το Πολιτιστικό Πρόγραμμα "Η 7η τέχνη ενώνει το παρελθόν με το παρόν για ένα καλύτερο μέλλον" συνεχίζονται! 

Μέχρι σήμερα 7 άτομα κατέθεσαν ένα κομμάτι της ψυχής τους στις κάμερες του Β1 τμήματος και μας μίλησαν για τα παιδικά τους χρόνια, για την ζωή τους την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, για τις δουλειές τους, τις ανθρώπινες σχέσεις, τις συνθήκες ζωής μιας εποχής που μας φαίνεται πολύ μακρινή αλλά έχει πάρα πολλά να μας δώσει!
Γυρίσματα στα σπίτια...
Η εμπειρία σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη!

Στο λαογραφικό μουσείο...

Και φυσικά δεν λείπουν τα κεράσματα!

Μια τηλεοπτική εκπομπή όλη η Α΄!

Πώς θα σας φαινόταν αν γινόσασταν για λίγο γονείς; καθηγητές; δημοσιογράφοι; 

Οι μαθητές της Α΄ τάξης είχαν αυτή την ευκαιρία και πραγματικά το απόλαυσαν! 

Στο πλαίσιο της Βιωματικής Δράσης και στην ενότητα για τον σχολικό εκφοβισμό, οι μαθητές έγιναν για λίγο δημοσιογράφοι και παρουσίασαν την δική τους εκπομπή!
"Η αλήθεια κατά πρόσωπο!" ήταν ο τίτλος της εκπομπής και οι δύο δημοσιογράφοι υποδέχθηκαν τους εκπροσώπους των μαθητών, των γονέων και των καθηγητών για μια συζήτηση που κράτησε 30 λεπτά χωρίς καμία διακοπή! Η συζήτηση κύλησε πολύ όμαλά, (σε αντίθεση με τις πραγματικές εκπομπές), εκφράστηκαν όλες οι απόψεις  και πραγματικά μέσα από αυτό το παιχνίδι ρόλων, καταλάβαμε πώς αντιλαμβάνεται το θέμα του σχολικού εκφοβισμού η κάθε πλευρά!
 



Το νέο εργαστήριο Πληροφορικής

Ο καινούριος εξοπλισμός για το Εργαστήριο της  Πληροφορικής έφτασε στο σχολείο μας!

Η επιμονή και οι προσπάθειες της Διευθύντριας απέφεραν καρπούς και έτσι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μας έστειλε 8 καινούριους υπολογιστές, πολυμηχάνημα, φαξ κα βιντεοπροβολέα που θα κάνουν την διδασκαλία των μαθημάτων πολύ πιο ενδιαφέρουσα αλλά και όλες τις δραστηριότητες του σχολείου πολύ πιο εύκολες!
Ευχαριστούμε ολόθερμα τους υπεύθυνους του Ιδρύματος που συντέλεσαν στην πραγματοποίηση της δωρεάς και ευχόμαστε να συνεχίζουν όλες τις δραστηριότητές τους που προάγουν την μόρφωση και τον πολιτισμό!
Να το χαιρόμαστε λοιπόν και...να το προσέχουμε!


Ενημέρωση σε θέματα πυρασφάλειας

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην υπηρεσία μας!

Την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015 κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μας επισκέφτηκε στο σχολείο και πραγματοποίησε ενημέρωση των μαθητών σε θέματα πυρασφάλειας. 
Επίσης, έγινε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του σχολείου μας σε θέματα πυρασφάλειας και προστασίας σε περίπτωση σεισμού.




Χέρια καθαρά, αρρώστιες μακριά!

Μάρτιος, μήνας ιώσεων και για αυτό μια ενημέρωση πάνω σε θέματα ατομικής υγιεινής ήταν απαραίτητη!

Την Πέμπτη 5 Μαρτίου μας επισκέφτηκε η ιατρός κ. Νικολαίδου Παρθενόπη και μας μίλησε για τους βασικούς κανόνες της ατομικής υγιεινής, τα μικρόβια, τις ιώσεις ...και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε ώστε να παραμείνουμε υγιείς. 
Η ενημέρωση που εντάσσεται στο Κοινωνικό Σχολείο και διδακτικά στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας έγινε στους μαθητές της Α΄ τάξης.

1ο Μαθητικό Συνέδριο: Η Θεολογία συνδιαλέγεται με τον κόσμο


Ένας νέος θεσμός, το 1ο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα: "Η Θεολογία συνδιαλέγεται με το σύγχρονο κόσμο" πραγματοποιήθηκε στις 28/02/2015-01/03/2015 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Σχολεία από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν μαθητικές εργασίες, οι οποίες σχετίζονται με την Ορθοδοξία και τον πολιτισμό της, μέσα από ένα πλούσιο θεματικό φάσμα. Στόχος του συνεδρίου αυτού είναι να ασχοληθούν όσο το δυνατό περισσότεροι μαθητές με τις παραδόσεις, την τοπική θρησκευτική ιστορία, τους αγίους και τα μοναστήρια του τόπου τους με στόχο να αποκομίσουν  γνώσεις τις οποίες θα μεταφέρουν στο συνέδριο με τρόπο που θα επιλέξουν οι ίδιοι. 
Oι θεματικές κατηγορίες του Συνεδρίου είναι:
  •  Τα μοναστήρια του τόπου μου
  • Εκκλησίες και παρεκκλήσια του τόπου μου
  • ‘Άγιοι, μάρτυρες και νεομάρτυρες του τόπου μου
  • Ήθη και  έθιμα συνυφασμένα με την θρησκευτική παράδοση του τόπου μου.
  • Η τέχνη στην θρησκευτική ζωή στον τόπο μου (εικόνες, ψηφιδωτά, αγιογραφίες, τοιχογραφίες)
  • Η Εκκλησία του τόπου μου απέναντι στην οικονομική κρίση και τα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων.
  • Η ζωή και το έργο της Εκκλησίας στον τόπο μου.
  • Το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.
Το σχολείο μας συμμετείχε με βίντεο που ετοίμασαν οι μαθήτριες: Βακουφτσή Βασιλική, Γούτα Βιβή, Ελευθεριάδου Μαριάννα, Καραγιαννίδου Αναστασία και Λιώτη Άννα, του Β1 τμήματος, στην κατηγορία: Η Εκκλησία του τόπου μου απέναντι στην οικονομική κρίση και τα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων.
Η εργασία αφορούσε το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολής μας και παρουσίασε την συνέντευξη που πήραν οι μαθήτριες από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ.Ιωάννη. Η επεξεργασία του βίντεο έγινε στο πλαίσιο της Βιωματικής Δράσης και η επεξεργασία της συνέντευξης έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών (ενότητα: Η παραβολή του Καλού Σαμαρείτη).



Συνάνθρωποι κάτω από το φως της αγάπης

Πώς νιώθει ένας εθελοντής όταν προσφέρει κοινωνικό έργο; από πού αντλεί την δύναμη; 
δεν κουράζεται; 
για ποιον λόγο αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής του ζωής στον συνάνθρωπο;



Σε αυτές τις ερωτήσεις, και άλλες ακόμη, μας απαντούν  εθελοντές του φιλανθρωπικού έργου της Ι. Μητροπόλεως Λαγκαδά. Τους συναντήσαμε στον χώρο εργασίας τους, στον Λαγκαδά και στον Σοχό. Μιλήσαμε μαζί τους, ενημερωθήκαμε από τους υπεύθυνους ιερείς, εντυπωσιαστήκαμε, συγκινηθήκαμε και καταγράψαμε την εμπειρία μας στο βίντεο: "Συνάνθρωποι κάτω από το φως της αγάπης".

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου

Μια ξεχωριστή πραγματικά γιορτή είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την παραμονή της 25ης Μαρτίου. 
Η θεατρική ατμόσφαιρα ήταν καθηλωτική!
Η κ. Γκάλιου, με βοηθό την κ. Παπαμάνου, και πολλούς μαθητές ετοίμασαν μια πολύ θεατρική και πρωτότυπη γιορτή.
Ήδη αρκετές μέρες πριν αναρωτιόμασταν τι άραγε προετοίμαζαν με τα τόσα άδεια κάδρα που είχαν κρεμάσει στην σκηνή...
Οι ήρωες της επανάστασης ζωντάνεψαν με αυτόν τον ξεχωριστό τρόπο και μας θύμισαν στιγμές από την ζωή τους και τον αγώνα για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.
Το χειροκρότημα για όλους τους συμμετέχοντες.
Και …φυσικά τι να πει κανείς για το καταπληκτικό θεατρικό με την μοναδική Εβελίνα Τσιαλού, τον συγκλονιστικό Πάρη Ποικλή και τον καταπληκτικό Παναγιώτη Μόσχου!
Πολλά συγχαρητήρια σε όλους!


Ο χορός δεν θα μπορούσε να λείψει!

Μια συγγραφέας στο σχολείο μας

Σήμερα είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας, στο πλαίσιο του Προγράμματος " Η Βιβλιοθήκη έρχεται στο σπίτι μας" την συγγραφέα κ. Όλγα Σεχίδου. Ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία για εμάς τα παιδιά της α΄ τάξης καθώς μάθαμε πολλά από αυτήν την επίσκεψη. Μας παρουσίασε τα βιβλία της και τους ήρωες τους. Μάθαμε πολλά για την ίδια αλλά και αυτή έμαθε πολλά για εμάς και μας βοήθησε με κάποιες δραστηριότητες του σχολείου μας. Κάναμε την αναπαράσταση μιας σκηνής του βιβλίου "Το καλοκαίρι με την φυσαρμόνικα". Τέλος, της δώσαμε κάποια αναμνηστικά δώρα και βγήκαμε μια αναμνηστική φωτογραφία. Την αποχαιρετίσαμε με μεγάλη συγκίνηση. Ελπίζουμε να μας ξανατιμήσει με την παρουσία της. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις υπεύθυνες καθηγήτριες του Προγράμματος την κ. Παπαμάνου Ελένη, την κ. Γκάλιου Κατερίνα και την κ. Καμάρη Στέλλα, που μεσολάβησαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση.


Τσιμίνα Στέλλα, Λιώτη Μαρίνα