Το ψωμί - Επαγγέλματα που σχετίζονται με το ψωμί

 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ!!!   




                     Ο γεωργός                          

                    Ο μυλωνάς




             Ο αρτοποιός-φούρναρης



                                               Θεόφιλος – Μέγα Αρτοποιείον

Μυλωνάς
υλωνάς
    Πήραμε συνέντευξη από τον  αρτοποιό στο φούρνο της γειτονιάς μας, κ. Βακουφάρη στη Νυμφόπετρα  ο οποίος  μας είπε τα εξής:

-Κ. Βακουφάρη  καλημέρα, θέλουμε να σας κάνουμε μερικές ερωτήσεις σχετικά με τη δουλειά σας.
-Σας ακούω,  παιδιά.

-Από πού προμηθεύεστε το αλεύρι για το ψωμί;
-Το αγοράζω από το μύλο της περιοχής μας, για να εξασφαλίζω καλής ποιότητας αλεύρι από σιτοπαραγωγούς του τόπου μας.

-Τι είδους αλεύρι χρειάζεται για να φτιάξετε ένα νόστιμο και θρεπτικό ψωμί;
-Δύο είναι τα είδη που χρησιμοποιώ: το λευκό και το κίτρινο, από μαλακό και σκληρό  σιτάρι αντίστοιχα.

-Πείτε μας μερικά από τα είδη ψωμιού που κάνετε και που προτιμά περισσότερο ο κόσμος.
-Το χωριάτικο, το σικάλεως, αυτό με προζύμι, το πολυτελείας και τώρα τελευταία το ολικής  αλέσεως είναι τα είδη που αγαπά πιο πολύ ο κόσμος.

-Τι  προετοιμασία απαιτείται από σας  για να φτιάξετε το ψωμί της κάθε μέρας;
-Από την προηγούμενη μέρα ετοιμάζουμε το προζύμι το οποίο το αφήνουμε να φουσκώσει για 7 έως 10 ώρες. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι ,λευκό, κίτρινο, πολύσπορο, ολικής, σικάλεως κλπ, που θέλουμε, το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι όπου χρειάζεται και βέβαια το νερό και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για αρκετή ώρα. Τέλος , χωρίζουμε το μείγμα σε φραντζολάκια και το ψήνουμε στην κατάλληλη θερμοκρασία για μία περίπου ώρα. Τώρα πια έχουμε στα χέρια μας ένα τραγανό, καλοψημένο και μυρωδάτο ψωμί!

-Ποιο είναι το μυστικό για να γίνει  καλό το ψωμί; 
-Το καλής ποιότητας αλεύρι και το καλό ζύμωμα.

-Τι σπουδές χρειάζονται για να γίνει κάποιος αρτοποιός;
-Παλαιότερα δεν υπήρχαν σχολές, οι φουρνάρηδες ήταν αυτοδίδακτοι  ή μάθαιναν την τέχνη κοντά σε κάποιον μεγαλύτερο στην ηλικία τεχνίτη του ψωμιού .Οι συνταγή  του ψωμιού  μεταφέρονταν από τους μεγαλύτερους στους νεότερους  και μ’ αυτόν τον τρόπο συνεχιζόταν η παράδοση της  τέχνης του ψωμιού. Σήμερα, υπάρχουν επαγγελματικές σχολές αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής  όπου οι ενδιαφερόμενοι διδάσκονται την τέχνη της παρασκευής του ψωμιού και των διαφόρων αρτοπαρασκευασμάτων και σχετικών γλυκισμάτων.

-Πόσα χρόνια λειτουργεί  ο φούρνος σας, είστε ευχαριστημένος από τη δουλειά σας;
- Ο φούρνος μας λειτουργεί από το 1970 και είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που πάει από τον πατέρα στον γιο. Αγαπώ τη δουλειά μου πάρα πολύ.

-Ευχαριστούμε πολύ!