Το ψωμί - Οι συνταγές μας

ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΣ

                
                                                     
    Ψωμί   (βασική συνταγή)
Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό                                                  
60 γραμμ. μαγιά ή προζύμι  
Αλάτι
Νερό
Λάδι
Σουσάμι

Εκτέλεση
                    


  Σ’ ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό  διαλύουμε τη μαγιά και προσθέτουμε λίγο αλεύρι κάνοντας έναν χυλό. Αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει η μαγιά σε ζεστό μέρος.  Σε μια λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, το νερό και τη μαγιά και ζυμώνουμε για αρκετή ώρα μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και απαλή. Την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
   Αλείφουμε δύο φόρμες μακρόστενες με λάδι και μοιράζουμε το ζυμάρι μας. Αφήνουμε για μισή ώρα και στη συνέχεια αφού πασπαλίσουμε με σουσάμι ψήνουμε για μία περίπου ώρα στους 1800C.      
                                              
                                                     Τσουρέκια                                                  

Τα υλικά
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γραμμ. μαγιά
450 γραμμ. γάλα ζεστό
700 γραμμ. ζάχαρη
5 αυγά για  τη ζύμη και 1 για το άλειμμα
225 γραμμ. φετινή
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι αλάτι.  Μαχλέπι και κακουλέ κοπανισμένα (από 1 κουταλάκι)

Εκτέλεση
  Σε μια λεκάνη ρίχνουμε 1 ½  ποτήρι χλιαρό νερό και λιώνουμε καλά τη μαγιά. Προσθέτουμε αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει ένας παχύς χυλός (όπως των λουκουμάδων). Το σκεπάζουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει.
  Σε μια λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, το ξύσμα και τα μπαχαρικά. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.  Λιώνουμε  σ΄ ένα μικρό σκεύος το βούτυρο(να μην κάψει). Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ και στο μείγμα των αυγών προσθέτουμε το γάλα καυτό και χτυπάμε για λίγο να ανακατευτούν.
  Ρίχνουμε στο αλεύρι τη μαγιά που θα έχει στο μεταξύ φουσκώσει, ρίχνουμε και τα χτυπημένα αυγά με το γάλα και ζυμώνουμε να ανακατευτούν τα υλικά. Μετά  συνεχίζουμε το ζύμωμα (σταυρωτά) βουτώντας κάθε τόσο τα  χέρια μας στο λιωμένο βούτυρο μέχρι σχεδόν να τελειώσει και η ζύμη μας να μην το πίνει άλλο.  Σκεπάζουμε τη ζύμη για τρεις ώρες περίπου.
   Την πατάμε και τη ζυμώνουμε ελάχιστα για να ξεφουσκώσει. Τη χωρίζουμε σε έξι μέρη (περίπου) για να κάνουμε πλεξίδες. Στα ταψιά αν βάλουμε λαδόκολλα δε χρειάζεται να τα βουτυρώσουμε. Στη συνέχεια , πλάθουμε τα τσουρέκια και   τ ‘ αφήνουμε  σκεπασμένα στα ταψιά για μία ώρα περίπου. Αλείφουμε με αυγό χτυπημένο και προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι και καθαρισμένα αμύγδαλα.
    Ψήνουμε στους 1800 C για 35-40΄.

Σημ.1 Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια τα αλείφουμε , όπως και τον πάγκο εργασίας, με φετινή.
Σημ.2 Τα υλικά να έχουν θερμοκρασία δωματίου.


                                    Γκολπαρίνα (πίτα της περιοχής)

Υλικά
1 κιλό χόρτα (σπανάκι ή κολοκυθάκι τριμμένο)
Αλεύρι
Λάδι
Αλάτι

Εκτέλεση
Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε περίπου μισό εκατοστό αλεύρι στον πάτο του ταψιού. Έπειτα αλατίζουμε τη γέμιση και τη ρίχνουμε στο ταψί. Την απλώνουμε  πάνω στο αλεύρι και από πάνω βάζουμε και πάλι μισό εκατοστό αλεύρι και λάδι.
   Ψήνουμε την πίτα στο φούρνο για 50’ περίπου λεπτά στους 1800C .


                                     Ψιρούδια (είδος τραχανά)

Υλικά
1 κιλό αλεύρι
1 ½ λίτρο νερό
Αλάτι

Εκτέλεση
 Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια απαλή ζύμη. Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη σε ψιλά ψιλά ζυμαράκια τα οποία βράζουμε σε νερό ή γάλα. Προσθέτουμε τσιγαρίδες και σερβίρουμε.



                                                                                                        Καλή επιτυχία

             1.Γεωργός