Σύσταση κυριότερων τύπων ψωμιού της αγοράς σε μικρο- και μακροθρεπτικά
συστατικά (ανά 100 gr ψωμιού)
|
|||||
Ψωμί λευκό
|
Ψωμί ολικής άλεσης
|
||||
% DV
|
% DV
|
||||
Θερμίδες (kcal)
|
266
|
13%
|
Θερμίδες (kcal)
|
247
|
12%
|
Υδατάνθρακες(gr)
|
50.6
|
17%
|
Υδατάνθρακες(gr)
|
41.3
|
14%
|
Φυτικές ίνες (gr)
|
2.4
|
9%
|
Φυτικές ίνες (gr)
|
6.8
|
27%
|
Πρωτεΐνη (gr)
|
7.6
|
15%
|
Πρωτεΐνη (gr)
|
13
|
26%
|
Νερό (gr)
|
36.4
|
Νερό (gr)
|
38.6
|
||
Βιτ. Β1 (mg)
|
0.5
|
30%
|
Βιτ. Β1 (mg)
|
0.4
|
24%
|
Βιτ. Β2 (mg)
|
0.3
|
19%
|
Βιτ. Β2 (mg)
|
0.2
|
13%
|
Βιτ. Β3 (mg)
|
4.4
|
22%
|
Βιτ. Β3 (mg)
|
4.7
|
24%
|
Βιτ. Β6 (mg)
|
0.1
|
4%
|
Βιτ. Β6 (mg)
|
0.2
|
10%
|
Φολικό οξύ(mcg)
|
111
|
28%
|
Φολικό οξύ (mcg)
|
50
|
12%
|
Ασβέστιο (mg)
|
151
|
15%
|
Ασβέστιο (mg)
|
107
|
11%
|
Σίδηρος (mg)
|
3.7
|
21%
|
Σίδηρος (mg)
|
2.4
|
13%
|
Μαγνήσιο (mg)
|
0.5
|
24%
|
Μαγνήσιο (mg)
|
2.1
|
107%
|
Κάλιο (mg)
|
100
|
3%
|
Κάλιο (mg)
|
248
|
7%
|
Νάτριο (mg)
|
681
|
28%
|
Νάτριο (mg)
|
472
|
20%
|
Σελήνιο (mcg)
|
17.3
|
25%
|
Σελήνιο (mcg)
|
40.3
|
58%
|
Ψευδάργυρος (mg)
|
0.7
|
5%
|
Ψευδάργυρος (mg)
|
1.8
|
12%
|
%DV: Ποσοστό ημερήσιας
κάλυψη θρεπτικών συστατικών
100 gr ψωμιού ισοδυναμούν σε περίπου 3 φέτες ψωμί
100 gr ψωμιού ισοδυναμούν σε περίπου 3 φέτες ψωμί
Γράφει: Θασίτης Χρήστος
, Διαιτολόγος Διατροφολόγος